Een bijna lege kantoorkamer. Er staan alleen nog de dozen met zijn dossiers - ingepakt en keurig geordend op hoge stapels. Vanachter zijn lege bureau kijkt hij naar de klok die de vijf uur nadert. Hij ziet de seconden wegtikken. Met elke seconde die voorbij gaat, komt zijn pensioen dichterbij. Daar kijkt meneer Schmidt enorm naar uit.
Een nieuw leven
Het afscheidsdiner met collega’s en vrienden is druk en de prijzende woorden doen hem goed. Daarna vindt hij het moeilijk om zich aan te passen aan zijn nieuwe leven. Zijn vrouw Helen wil reizen met de net gekochte luxe bejaardenkampeerwagen, maar hij ziet op tegen de intimiteit van het samenzijn. Bitter constateert hij dat hij na 42 huwelijksjaren van haar vervreemd is. En dan wil hun enig kind, dochter Jeannie, ook nog eens trouwen met een vriendelijke sukkel.
Noodlot
Als hij na een tijdje terugkeert op zijn oude kantoor om de jonge opvolger hulp aan te bieden, wordt die helpende hand vriendelijk maar beslist afgewezen. Hij verlaat het gebouw en ziet al zijn dozen, de som van zijn hele carrière, bij het vuilnis staan. Bij thuiskomst blijkt het noodlot te hebben toegeslagen: Helen is overleden aan een bloedklonter in haar hoofd.
Eenzaamheid
Jeannie en haar vriend komen over voor de begrafenis. Na een paar dagen moeten ze terug naar hun drukke banen en dan wordt Schmidt overmand door eenzaamheid. Hij stopt met douchen, slaapt voor de televisie en gaat boodschappen doen met een jas over zijn pyjama. Als groots protest tegen de zinloosheid van het bestaan, komt hij niet verder dan over de toiletpot plassen.
Terugkijken
In een laatste poging zichzelf een bestaansreden te geven, vertrekt hij in de veel te grote camper voor een lange reis naar zijn dochter. Onderweg komt hij steeds meer tot het besef dat hij niets van zijn leven heeft gemaakt. Met andere ogen kijkt hij terug op zijn saaie werkbestaan als verzekeringsman. Terwijl dat het enige was dat betekenis aan zijn leven gaf. Nu vindt hij niet meer dan een klein beetje troost in de maandelijkse donaties en brieven aan een Tanzaniaans pleegkind. In die brieven lucht hij zijn hart en durft hij woorden te geven aan zijn angst voor verlatenheid en overbodig zijn.
Puinhoop van het leven
Het zijn de hoofdlijnen van About Schmidt, een bijzondere film. Ik word geraakt door het mededogen waarmee de regisseur de hoofdpersoon neerzet als iemand die vast is komen te zitten in de puinhoop van zijn eigen leven. Een perfect spelende Jack Nicholson, bekend van zijn grimassen en charisma, geeft uitdrukking aan een rol die ver verwijderd is van de vele andere personages die hij vertolkte. Hij is hier een man zonder illusies, met holle stem en een glazige uitdrukking.
Huilen en lachen
In de film komen belangrijke levensthema’s aan bod als eenzaamheid en de ervaring er niet meer bij te horen. De nietigheid van de mens geeft er een existentialistisch tintje aan. Drama? Jazeker, maar de vele scènes met onderkoelde humor zorgen ervoor dat het drama niet te zwaar wordt. Het voelt dan ook meer als een tragikomedie. Sommige scènes zijn treurig en humoristisch tegelijkertijd - als kijker weet je niet of je moet huilen of lachen.
Schmidt kijkt terug op zijn leven met de ogen van een gepensioneerde. Hij is er niet tevreden over en vraagt zich af hoe hij verder moet. De film geeft geen antwoord, maar legt een pijnlijk dilemma bloot. Blijf je doormodderen of ga je op zoek naar de waarheid over jouw leven?
Bonus
In de trailer krijg je een indruk van de film.
► Fotocredit
Bovenrand: foto van benjschaer via Pixabay
In blog: foto van Bruno via Pixabay
Reacties
Josien Sneek
Dank je wel, Wilma, voor het delen van je ervaringen. Wat je beschrijft, lijkt me een belangrijke les. Hoe zorg je ervoor dat je in je laatste loopbaanjaren met plezier blijft werken, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met de tijd dat je straks niet meer werkt? Dat is een persoonlijk vraagstuk, maar als coach ondersteun ik mensen hier graag in.
Josien Sneek
Dank je wel, Catharina! Wat een bijzondere dochter heb je - daar mag je zeker trots op zijn.
Wilma Alsemgeest
Dit blog deed iets met mij en ik wil daar graag iets over kwijt. Ikzelf ben sinds april met vervroegd pensioen gegaan. Dat wil zeggen, ik ben nog tot november in dienst van mijn werkgever, geniet nu dus van een lange vakantie, maar heb geen verplichtingen meer t.o.v. mijn werk. Het er niet meer bijhoren, dat gevoel had ik ook, zéker de eerste maand. In de tweede maand had ik een persoonlijke omstandigheid die mij erg bezighield. Inmiddels ben ik weer ‘terug op aarde’ en besef ik dat er meer is dan werken. Ik was sinds maart wel al bezig met vrijwilligerswerk, nl. voorlezen aan een Afghaans jongetje van 4 om zijn woordenschat te verbeteren en hem hopelijk meer geïnteresseerd te maken voor boekjes. Verder ga ik in augustus bij een maatschappelijke organisatie in mijn regio aan de slag als vrijwillige coach. Ik ga dan vrijwilligers koppelen aan hulpvragen en de vrijwilliger daarin begeleiden zo lang dat nodig is. Veel zin in! En dat maakte me vanochtend bij het lezen van deze tekst over het doormodderen extra blij, want ik denk dat er veel mensen zijn die in een gat vallen als ze ‘nergens meer bijhoren’. Gelukkig heb ik er begin vorig jaar voor gekozen om een opleiding tot (wandel)coach te volgen, juist met het oog op mijn leven ná mijn vervroegde pensioen, waardoor ik er zelf voor heb gezorgd dat ik me weer nuttig en nodig voel.
Catharina de Ruiter
Doormodderen is echt geen optie en ik hoop voor veel mensen niet. Af en toe dingen in je leven durven, daar kan Josien je heel goed bij helpen. Bij je persoonlijke ontwikkeling, maar ook met andere banen buiten je comfortzone. Mijn dochter loopt nu de Pacific Crest Trail (PCT) in Amerika (2500 miles) om vooral niet op de trein van het leven te springen die klaar staat. Maar ook om dromen waar te maken en alsnog een overstap te maken na het afronden van een studie naar een studie die haar toch meer aanspreekt. Daar ben ik heel trots op. Dat spreekt mij zoveel meer aan dan doormodderen :)