070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

De vakantie voorbij en helemaal geen zin in je werk?

Hoe erg is die bij jou: de after-holiday dip?
Was het een beetje ‘geen zin hebben op de zondagavond voor de eerste maandagwerkdag’, toen je je te pletter schrok van de overvolle mailbox?
Of was het grote tegenzin op maandagmorgen tijdens het douchen en buikpijn krijgen bij de gedachte aan je werk?

Dag vakantie, hallo realiteit!
Je zou denken dat de meeste mensen na hun vakantie lekker uitgerust zijn en staan te trappelen om weer te beginnen. Nee dus. Volgens allerlei onderzoeken heeft meer dan de helft van de Nederlanders last van de vakantiedip. Ze willen de terugkeer naar het werk zo lang mogelijk uitstellen.
Je bent dus niet de enige die kampt met tegenzin. Deskundigen troosten je met de kennis dat het hoogstens twee weken duurt. De meeste mensen zitten dan weer in het gareel en zijn ‘gewoon’ aan het werk.

Waar komt die vakantieblues vandaan?
Tijdens de vakantie neem je afstand van je baan. Je kijkt er met andere ogen naar, wat zich versterkt als je weer begint met werken.
Er kan van alles aan de hand zijn waardoor onrust en ontevredenheid ontstaan. Gelukkig kun je er iets aan doen. Dit zijn drie manieren om de onrust te verminderen.

1. Spoor de pijnpunten op
Ligt het gebrek aan werkplezier aan je baan, de collega’s of de werkgever? Wat het ook is, je zult niet direct morgen ander werk hebben. Totdat duidelijk is wat de kern van het probleem is, zul je dit werk moeten ‘volhouden’. Kijk wat je kunt veranderen om je baan beter te laten aansluiten bij wat je leuk vindt. Welke activiteiten geven je energie? Een lunchwandeling? Doe deze vaker. Of pak een nieuw project aan, werk op een andere manier of verander een paar gewoontes waaraan je je ergert.

2. Leer iets nieuws
Kom je om in de routine en verveling? Leer iets nieuws! Dat geeft een energieboost, zeker als je het gaat toepassen. Zoek een nieuwe ‘uitdaging’ en ontwikkel jezelf. Bovendien is dit ook een goede manier om je inzetbaarheid te vergroten – erg belangrijk in de tweede helft van je loopbaan.

3. Onderzoek wat werken voor jou zinvol maakt
Ervaar je te weinig zingeving of betekenis in je baan? Ga eens na wat voor jou belangrijk is in het werk. Wil je meer contact met mensen? Wil je minder deadlines en meer vrijheid om je werk naar je eigen ideeën te doen?

Schakel hulp ‘van buiten’ in
Als het langer duurt dan een paar weken om jezelf weer op het spoor te krijgen, speelt er waarschijnlijk meer. Niet bij iedereen is sprake van werkgeluk. De vakantie is dan een vlucht en de terugkeer extra moeilijk. Eigenlijk spreek je dan niet meer van een vakantiedip. Als professional coach help ik je graag om hier meer inzicht in te krijgen, zodat je iets kunt veranderen.


Fotocredit
Bovenrand: foto van zahara via Pixabay
In blog: foto van Free-Photos via Pixabay 1209229

 

Kies voor een frisse start
Individuele coaching is een effectieve aanpak

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.