070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

De kans is heel groot dat je een grijze muis bent

Om het concreet te maken: die kans is bijna tachtig procent. Dat zegt iemand die er een proefschrift over schreef. En voor alle duidelijkheid: hij heeft het niet over dieren, maar over werkende mensen.

Grijze muizen
Hij noemt grijze muizen presenteïsten: ze zijn wel aanwezig, maar ze doen niet zo veel. Ooit begonnen ze enthousiast aan een baan, maar na verloop van tijd zijn ze niet meer gemotiveerd en betrokken.

Gestampte muizen
Dat lijkt veel minder erg dan de groep van gestampte muizen. Dat zijn mensen die jarenlang met het lood in de schoenen naar hun werk gaan, altijd stress hebben en gigantische overuren maken. Ze vinden dat ze niet hard genoeg werken, want het is immers nog steeds niet klaar. Voor die inzet beta-len ze een hoge prijs. Als ze zich kapot hebben gewerkt, is hun grens bereikt. Daarna zitten ze langdu-rig ziek thuis door overspannenheid en burn-out.

Van die groep wil je geen lid zijn
Het onderzoek laat zien dat ongeveer tien procent van de werknemers in de groep gestampte muizen zit. Daar wil jij natuurlijk niet bijhoren. Maar hoe vreemd het ook mag klinken: het is niet de groep waar je je écht zorgen over hoeft te maken. Als je te maken hebt gehad met een burn-out, gooi je daarna vaak het roer om. Je wilt niet dat het je nog een keer overkomt.

Welke groep is het gevaarlijkst?
Het gevaar zit bij de grootste groep (78%) die niet tevreden is: de grijze muizen. Ze zijn niet gelukkig in hun werk, maar maken zich er niet druk over. ‘Ach, het gaat z’n gangetje.’ Ze gaan mee met de waan van de dag en tellen de jaren tot hun pensioen. Misschien zit jij in deze groep. Statistisch gezien is die kans in elk geval het grootst.

Grijze muizen zijn besmettelijk
Als jij omringd bent met veel exemplaren van deze muizensoort, heb je een probleem. Om je heen is de bezieling en energie dan ver weg. In de ergste gradatie ga je het normaal vinden dat het werk niet leuk is. Immers, je collega’s vinden het niet leuk, nee, niemand vindt zijn werk echt leuk. Werk is ge-woon niet leuk!

Gekleurde muizen
Toch is er een kleine groep (12%) die wél plezier beleeft aan hun werk en er energie van krijgt: de ge-kleurde muizen. Zij werken met bezieling en kleuren hun eigen dag. Deze soort leeft vol overtuiging, terwijl ze hun dromen en hart volgen.

In welke muizensoort herken je jezelf?
Ik hoop van harte in de laatste groep. Als dat niet zo is en je nu wat ongemakkelijk heen en weer schuift, kom dan in actie! Als professioneel begeleider durf ik te zeggen dat het daarvoor nooit te laat is. Begrijp me goed: veranderen gaat niet vanzelf. Daarvoor is inzet, lef en doorzettingsvermogen nodig. Maar: je hoeft het niet alleen te doen …

Bron: Willem van Rhenen: From stress to engagement

Wil je een gekleurde muis worden met meer werkplezier?
Kies voor een effectieve manier om te bereiken wat je echt wilt: met coaching!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.