070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Coaching is alleen voor mensen die een probleem hebben en waarom we op kikkers lijken

We veranderen pas als doorgaan op de bekende weg pijn doet. Als die pijn snel erger wordt, reageren we. Gaat de pijntoename heel langzaam en subtiel, dan merken we het niet. We voelen geen enkele noodzaak iets te ondernemen. Soms zijn mensen net kikkers.

Een experiment met veranderen
Ken je dat biologische experiment met de gekookte kikker? Een kikker wordt boven een pannetje kokend water gehouden en losgelaten. In een reflex springt de kikker het water uit. De schade is heel beperkt.
In het tweede deel van het experiment wordt de kikker in een pannetje met koud water gezet en wordt het water langzaam verhit. Op een gegeven moment is het heel heet en wil de kikker ontsnappen, maar dan is het te laat. Hij is versuft en kan niets meer.

Veranderingen niet zien
Hieruit kun je wijze lessen trekken. Het experiment met de kikker geeft aan dat veranderingen anders of sneller kunnen gaan dan je zelf in de gaten hebt. Dat ze in eerste instantie zelfs lekker warm kunnen aanvoelen. Maar als je geleidelijke veranderingen niet ziet, kan dat fatale gevolgen hebben voor je toekomst. Dan eindig je als versufte en gekookte kikker.

Blijven hangen
Is jouw organisatie langzaam warm geworden water of schrik je opeens? Veel mensen zitten in hun comfortzone. Ze blijven hangen bij hun werkgever en doen ongemerkt al vele jaren hetzelfde werk. Of ze laten hun acties bepalen door de waan van de dag en merken niet dat het werk in de loop van de tijd is veranderd en niet meer bij hen past.

Hoe staat het met de watertemperatuur?
Stap zeker naar een coach als het hoge nood is. Maar verkijk je niet op het langzaam warmer wordende water. Houd die temperatuur én jezelf in de gaten! Als coach merk ik dat mensen zich er vaak niet bewust van zijn hoe het echt met ze gaat op hun werk. Meestal is dat geen goed teken.
 

Schakel mij zodat je ontdekt waar jij meer werkgeluk van krijgt
Zet die eerste stap

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.