070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Boksen? Dat doe je vooral tegen jezelf!

Vanmorgen blijk ik de enige deelnemer aan de groepsles te zijn. ‘We gaan iets speciaals doen. We gaan boksen!’ De fitnesstrainer kijkt me met glanzende ogen aan. Blijkbaar straal ik iets minder enthousiasme uit, want ze vraagt of ik dat wil doen. ‘Niet echt. Ik moet je eerlijk zeggen dat een ander in elkaar rammen niet mijn ding is, maar ik wil het wel een keer proberen.’ Ze stelt me gerust. ‘Nee, we gaan niet met elkaar aan de slag, maak je geen zorgen!’

Verbazing
Na vijf minuten denk ik heel anders over boksen. De oefeningen vergen lichamelijke coördinatie (niet mijn sterkste punt), behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Ik sta uit te puffen en kan nog net met haar in gesprek zijn. Deze jongedame blijkt een fanatieke bokser te zijn en vertelt van alles over haar sport. Boeiend. Tot mijn grote verbazing hoor ik mezelf na afloop zeggen dat ik de oefeningen erg leuk vond en dat ik het op een ander moment nog wel een keer wil doen.

Omagevoel
‘Leuk! We sluiten vandaag af met de loopband.’ ‘Tja’, zeg ik tegen haar, ‘ook dat is voor mij helemaal nieuw. Vroeger had ik bij de gymles een hele grote hekel aan rondjes lopen. Ik kreeg ook altijd pijn in mijn zij. Maar omdat jij het bent, wil ik het doen.’ Ze legt me uit wat de bedoeling is en stelt de loopband in. Hm. Dat is even wennen. Ik voel me tuttig: het tempo ligt laag en het ingestelde hellingspercentage voel ik nauwelijks. Het omagevoel overheerst.

Voldaan
Ze observeert me en zegt dat ik iets meer relaxed moet lopen. We variëren met snelheid, hellingspercentage en het al dan niet beetpakken van de handvatten. Na een tijdje heb ik de smaak te pakken – het voelt goed. De bewegingen gaan soepeler en ik begin ervan te genieten. Ik zeg haar dat ook dit een nieuwe ervaring is die ik zeker ga herhalen. Voldaan sluit ik de fitness af. Het doet me denken aan de werkweek die net achter me ligt. Ook daar was ik met iets heel nieuws bezig.

Headset
Als de geluidsman vraagt of ik liever een microfoon of een headset gebruik, antwoord ik routineus dat ik liever een headset neem. Weet hij veel dat het mijn eerste keer is … Als ik me omdraai, kijk ik in het auditorium in 130 paar vragende ogen. Oeps!

Het event
Het begon zo onschuldig, drie weken geleden, toen ik gebeld werd tijdens mijn ontbijt. ‘Kun je voor ons een event afsluiten? We zoeken iemand met expertise op het gebied van 40+’ers.’ ‘Dat klinkt interessant! Dan ben je bij mij helemaal aan het goede adres! Waar gaat het precies om?’, is mijn enthousiaste reactie. Al pratende blijkt het te gaan om de kick-off van een bedrijfsnetwerk voor 40+’ers. Na een voorbespreking gaan we met elkaar in zee.

Lol
Aan de slag! Bij de voorbereiding peins ik me suf; er is maar een half uur spreektijd. Wat kan ik de mensen vertellen? Hoe krijg ik interactie in dat grote auditorium? Moet het een presentatie met plaatjes zijn? Hebben ze loopmicrofoons? Denkend aan wat ik tijdens mijn opleiding tot trainer leerde, is het einde het begin: wat moet het resultaat zijn van mijn verhaal? Opeens weet ik wat me te doen staat: een thema en een passende opbouw met prikkelende foto’s – ik krijg er steeds meer lol in.

Heerlijk!
Op de dag van het event blijkt alles op zijn plek te vallen. Ik voel me als een vis in het water. De zaal doet vanaf het begin goed mee en reageert op mijn stellingen en vragen. Iets over tijd sluit ik de presentatie af en word beloond met een groot applaus. Wat een heerlijk gevoel!

Uitsmijter
Als je me een paar jaar geleden had voorspeld dat ik in 2016 voor een volle zaal zou staan om als uitsmijter te fungeren voor een 40+ event, had ik je voor gek verklaard. En toch is het gebeurd. Door steeds weer nieuwe dingen te doen, krijg ik nieuwe ervaringen, ontmoet andere mensen, kom op verschillende plekken en ontwikkel mezelf. Mijn vak als trainer en coach kan ik steeds beter uitoefenen en dat maakt me heel gelukkig.

En jij?
Probeer jij wel eens iets nieuws uit? In de sportschool, bij je hobby’s of op je werk? Doe het! Het geeft je onbetaalbare energie, onvervangbare ervaringen én het houdt je fit. En daar hoef je echt niet voor te gaan boksen …

Probeer jij wel eens iets nieuws?
Ontdek de nieuwe, krachtige vorm van coaching: e-coaching

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel, Catharina, voor je reactie en je compliment! Heel fijn om te lezen dat het blog je inspireert. Wat betreft het boksen: zullen we dan samen gaan? Maar dan niet om elkaar de grond in te boren ...


Catharina de Ruiter

Nou, dat zeg je nou, maar dat boksen leek me juist zo'n leuk idee. Wat schrijf je toch weer inspirerend. Ik krijg er zin in :)


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.