070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Boekentip Schlink

Misschien ken je Bernhard Schlink als auteur van de wereldberoemde roman Der Vorleser. Het boek werd verfilmd als The reader, waarbij Kate Winslet een Oscar won voor beste actrice. Het verhaal gaat over een liefdesgeschiedenis tussen een schooljongen en een vrouw die een nazi-kampbewaakster blijkt te zijn geweest. Geen gemakkelijk geschreven boek dat uit is op goedkoop effect. Misschien dat het juist daarom grote indruk maakt.

Verhalenbundel
Dezelfde sfeer vond ik in zijn verhalenbundel De liefdesval. De bundel bevat zeven subtiele, tragikomische verhalen over zeven vormen van liefde: onderdrukte verlangens en ongewenste verwarringen, uit wanhoop aangegane avontuurtjes en de dappere keuze voor vrijheid, de macht der gewoonte en zelfverloochening.

Liefde als een brug
Bernhard Schlink schrijft helder en precies. De vertellingen lijken eenvoudig, maar hebben elk verrassende dubbele bodems en symbolische verwijzingen. Elk verhaal verandert daarom in een kleine puzzel. De auteur ziet liefde als een manier om uitersten met elkaar te verbinden, bruggen te slaan en confrontaties om te vormen tot toenaderingspogingen. Wat me erg aanspreekt, is dat hij van de nuance houdt en een afkeer heeft van zwart-wit tegenstellingen. Hij gelooft in de redelijkheid van de mens en neemt me voor zich in met deze sympathieke, humane houding.

Verstrikt in de tijd
Alle personen lijken verstrikt in hun tijd. Een jongeman wordt geconfronteerd met het Duitse verleden door zijn liefde voor een schilderij. Een Oost-Berlijns echtpaar voelt zich verplicht elkaar te verraden … om hun huwelijk te redden. Een in goeden doen geraakte activist uit de jaren zestig laveert tussen de zandbanken van zijn liberale huwelijk en zijn conventionele buitenechtelijke avontuurtjes – tot zijn schip zinkt en hij aanspoelt op een plek waar hij nooit terecht had willen komen. Een Duitse student in New York bedient zich van ongebruikelijke methoden uit liefde voor een joodse, Amerikaanse vrouw.

Waarschuwing
Een kleine ‘waarschuwing’ vooraf: van alle liefdesverhoudingen in de verhalen slaagt er niet één. Het toont wat mij betreft de grote complexiteit van het menselijk leven. Ondanks het ontbreken van liefdesgeluk vond ik de verhalen bedwelmend om te lezen.

Boekgegevens
Bernhard Schlink
De liefdesval (oorspronkelijke titel: Liebesfluchten)
Ambo|Amsterdam, ISBN 9789026316562

 

Wil je meer liefde in je werk voelen?
Dat geeft je meer voldoening en werkplezier

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.