070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Boekentip: 'Ontketen je brein'

Een belangrijk, maar confronterend en schokkend boek. Neuropsychiater Theo Compernolle stelt een aantal ‘geaccepteerde’ zaken uit het dagelijkse werkleven ter discussie, omdat ze ronduit ongezond zijn.
 

Denkwerk
Veel van ons werk is denkwerk. Maar volgens Compernolle staat ons denkende brein meer dan ooit onder druk. Met noodlottige gevolgen voor onze creativiteit, gezondheid en productiviteit. Hij stelt dat slimme mensen domme dingen doen, omdat ze hun brein onvoldoende kennen. Informatie- en communicatietechnologie is sterk verweven met ons dagelijks leven. Die technologie is niet het probleem, maar wel de manier waarop we ermee omgaan.

Je brein en je gedrag
In het eerste deel van het boek legt Compernolle uit hoe ons brein werkt. Deze informatie kan op zich al leiden tot meer intellectuele productiviteit en nieuwe manieren van werken. In het tweede deel laat hij zien hoe we onze hersenen in de boeien slaan als we geen rekening houden met de sterke en zwakke kanten van ons brein. Dit beïnvloedt onze efficiëntie en effectiviteit en heeft een negatieve invloed op ons gedrag. In het derde deel geeft de auteur tips, trucs en oefeningen om ons brein te bevrijden en deze negatieve invloeden te bestrijden.

De mythe van het multitasken
Een van de mythes waar Compernolle ongenadig mee afrekent, is multitasken. Om het dagelijkse informatiebombardement te verwerken, denken veel mensen dat ze moeten multitasken. De nieuwste breininzichten tonen echter aan dat we dat helemaal niet kunnen!

Multitasking werkt niet
Als we bezig zijn met iets en tegelijkertijd een e-mail versturen, is er sprake van taakwisseling. Dat betekent dat we minstens twee keer zoveel tijd nodig hebben om de taak te volbrengen dan wanneer we ons op één klus concentreren. Na iedere onderbreking kost het veel tijd om weer terug te komen op hetzelfde niveau van snelheid en concentratie. Naarmate je meer wisselt van taken, zul je meer vergeten: al deze wisselingen kosten veel hersenenergie en bij wisselingen gaan veel dingen ook nog eens fout. Multitasking is dus slecht voor je intellectuele productiviteit.

Een aanrader
Hij beschrijft en onderbouwt alles op een hele toegankelijke manier, waardoor zijn boek leest als een trein. Warm aanbevolen!

Boekgegevens
Theo Compernolle
Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen
Lannoo, ISBN 9789401417457
 

Naast je hoofd is ook je hart belangrijk voor werkplezier!
Gun jezelf de tijd om stil te staan bij wat je wilt: met de Loopbaaninspiratiedag

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.