070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Boekentip: hoe ouder, hoe jonger

Max Tivoli, hoofdpersoon in Andrew Sean Greers roman De bekentenissen van Max Tivoli, wordt door een speling van de natuur geboren met het uiterlijk van een 70-jarige. Hij groeit op als andere kinderen, maar fysiek wordt hij steeds jonger. Hij weet dat hij 70 jaar te leven heeft: bij hem zijn innerlijke en uiterlijke leeftijd samen altijd 70.

Het verhaal over een leven
Hij deelt zijn levensgeschiedenis met ons. Bij het begin van het boek vertelt hij dat hij als jochie van 10 in een zandbak zit, schrijvend met een vulpen in een schoolschrift. Tegelijkertijd heeft hij de geest van een 60-jarige man.

Intrigerend begin
Al bij de eerste alinea heeft hij me direct te pakken: ‘We zijn allemaal iemands grote liefde. Dat wilde ik opschrijven voor het geval ik betrapt word en deze bladzijden niet meer kan afmaken, voor het geval dat u zo verontrust raakt over de inhoud van mijn bekentenis dat u hem in het vuur gooit voordat ik u over ware liefde en moord kan vertellen’.

Geschiedenis van een liefde
Dat een lichaam zich ontwikkelt van oude man tot baby, is niet direct aannemelijk. Toch slaagt de auteur erin om je mee te nemen in het verhaal door er een dramatische liefdesgeschiedenis van te maken. Als Max qua geleefde jaren 17 is, wordt hij verliefd op zijn buurmeisje Alice. Zij is ‘gewoon’ 14, maar hij heeft het uiterlijk van een 53-jarige. Een relatie is onmogelijk. Als ze elkaar jaren later opnieuw ontmoeten, ziet Max er uit als een 30’er, volstrekt onherkenbaar voor Alice. Ze worden verliefd en trouwen. Deze liefde is echter geen lang leven gegund en loopt uit op een scheiding. Vlak daarvoor raakt Alice zwanger en wordt ze de moeder van Sammy.

Indrukwekkend slot
De slotpagina’s zijn net zo indrukwekkend als de eerste. Als Sammy een jaar of 12 is, komt Max als weesjongen (maar innerlijk 60 jaar) weer in aanraking met Alice en Sammy. Zij herkennen hem niet, maar vinden hem erg aardig. Hij wordt geadopteerd als zoon(!) en is al snel het ‘vriendje’ van zijn eigen zoon Sammy.

Een ontroerend verhaal
Het boek speelt zich af tegen de historische setting van San Francisco aan het begin van de twintigste eeuw. Een verhaal over het karakter van de tijd, over schijn en werkelijkheid. En over liefde, vooral over de onbereikbaarheid van liefde.

       

Boekgegevens
Andrew Sean Greer
De bekentenissen van Max Tivoli (oorspronkelijke titel: The confessions of Max Tivoli)
Anthos, ISBN 9789041408358
 

Realiseer jij je dat je elke dag een dag ouder wordt en wil je met plezier werken in de tweede helft van je loopbaan?
Kom in actie!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.