070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Boekentip ‘De vijf geheimen’

Als je op vakantie gaat naar een plek waar je nog niet eerder was, zoek je meestal de ervaringen op van mensen die er al zijn geweest. Zo voorkom je nare verrassingen en haal je het meeste uit de mogelijkheden die een bestemming te bieden heeft. Maar waarom doen we dit niet met ons leven?

De levensreis van ervaren mensen
Auteur John Izzo ziet ons leven ook als een reis. Bij het ouder worden bereik je telkens weer een leeftijd die je nog niet eerder had. Ofwel: je komt op een bestemming waar je niet eerder bent geweest. Hij vond het vreemd dat maar weinig veertigers en vijftigers hun licht opsteken bij 60+’ers, die een groot deel van hun levensreis al achter de rug hebben.

Op zoek naar wijze mensen
Het bracht hem tot een uniek onderzoek. Met een team zocht hij naar mensen van boven de 60, van wie hun omgeving zegt dat ze heel wijs zijn. Via onder andere televisie uitzendingen vroeg hij zijn kijkers mensen te kandideren die al een lang leven achter de rug hebben en iets belangrijks over het leven zouden kunnen vertellen. Uit de tienduizenden kandidaten selecteerde zijn team er 200; deze personen werden gedurende enkele uren geïnterviewd.

Duizenden jaren levenservaring
Het waren mensen van 60 tot 106 jaar. Onder hen dorpskappers, onderwijzers, mensen met een eigen bedrijf, schrijvers, huisvrouwen, priesters en dichters, overlevenden van de Holocaust, moslims, christenen, hindoes, boeddhisten, joden en atheïsten. Al deze mensen staan samen voor meer dan 18.000 jaar aan levenservaring.

Wat is het geheim van een gelukkig leven?
Hij stelde hun vragen als: 'Wat moet je over het leven weten voor je sterft?' 'Wat deed er uiteindelijk toe en wat niet?' 'Wat bracht je de grootste vreugde in je leven?' En: 'Wat had je liever eerder willen weten?' In dit boek staan de verhalen van deze 200 mensen: grappig, ontroerend en tot nadenken stemmend. Izzo bracht alle antwoorden uiteindelijk terug tot vijf geheimen.

De vijf geheimen
Die geheimen zijn: blijf trouw aan jezelf, heb nergens spijt van, word een liefdevol mens, leef in het nu, geef meer dan je neemt. Dat klinkt niet erg schokkend – je kwam het vast al ergens tegen. Toch levert het een heel waardevol boek op. Dat komt doordat elk geheim wordt geïllustreerd met uitspraken van een aantal ouderen. Die geven boeiende en verrassende inkijkjes in het menselijk leven.

De geheimen in praktijk brengen
Bovendien geeft Izzo handige tips voor het in de praktijk brengen van de geheimen. Dat is namelijk waar het vaak misgaat in ons leven. Met vragen om over na te denken stimuleert hij lezers om aan de slag te gaan met die geheimen. Dat doet hij op een eenvoudige, maar doeltreffende manier. Een bijzonder boek. Warm aanbevolen!

PS Het boek is in het Nederlands alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Boekgegevens
John Izzo
De vijf geheimen die je moet ontdekken voor je sterft (gewijzigde titel bij herdruk: De vijf geheimen van een goed leven) (oorspronkelijke titel: The five secrets you must discover before you die)
Forte, ISBN 9789058778017

 

Wil je weten wat het geheim is van met plezier werken?
Maak een afspraak voor een Loopbaanvitaliteitsgesprek

Reacties

Josien Sneek

Graag gedaan, Catharina! Ik weet bijna zeker dat het je gaat bevallen. :) Neem de tijd om het te lezen én te laten bezinken. Ik wens je veel leefgeluk!


Catharina de Ruiter

Ik heb het boek besteld. Ben benieuwd. De titel bij herdruk spreekt mij het meeste aan: De vijf geheimen van een goed leven … Dank je voor de tip.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.