070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Bodybuilding is veel meer dan alleen maar buitenkant

Tijdstip: zaterdagochtend 10.00 uur.
Locatie: de sportschool.
Ik: ‘Jemig, Joy. Het lijkt wel alsof er elke week steeds minder van je overblijft!’
Zij: ‘Dat klopt! Ik ben bezig om zoveel mogelijk vocht af te drijven.’
Ik: ‘Waar is dat goed voor?’
Zij: ‘Nou, dan komen mijn spieren het beste uit!’

Wedstrijd
Joy blijkt zich voor te bereiden op een bodybuildingwedstrijd. Dat is een wereld die mijlenver van de mijne verwijderd is. Ik luister naar hoe ze al maanden keihard bezig is om haar lichaam straks te laten stralen. Ze traint drie keer per dag en laat me filmpjes zien van haar oefeningen. Mijn mond valt open. Ze maakt bewegingen die zoveel kracht en beheersing vragen, dat ik niet had gedacht dat dit voor vrouwen mogelijk is. Wat ze met onze groep doet, stelt opeens helemaal niets meer voor.

Bodybuilding
Als ik na de les nog wat doorvraag, zit er aan haar bodybuilden nog veel meer vast dan ‘alleen maar’ intensief trainen. De schema’s die ze volgt, zijn heel precies en wisselen constant in zwaarte en inhoud. Voeding blijkt minstens even belangrijk te zijn en al snel duizelt het mij van de onbekende termen. ‘Bulken’ om zoveel mogelijk spiermassa te krijgen met minimale toename in lichaamsvet. En ‘cutten’: zoveel mogelijk lichaamsvet verbranden met behoud van maximale spiermassa.

Bewondering
Ik moet er niet aan denken om op die manier met voeding bezig te zijn. De ene keer bijna niets ‘mogen’ eten, om daarna weer heel veel pindakaas te ‘moeten’ verorberen. Dagelijks calorieën tellen, soms zorgen voor een calorietekort zodat je vetpercentage kleiner wordt. Ze richt zich constant op een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Mamma mia, wat komt er veel bij kijken. Mijn bewondering voor haar groeit enorm!

Droom
Ze kijkt me aan en zegt: ‘Weet je wat mijn droom is?’ Ik spits meteen mijn oren. ‘Ik wil bewijzen dat je ook kampioen kunt worden zonder al die middelen te gebruiken!’ Daar wil ik meer over horen. Als ik al iets weet van bodybuilding, dan het is wel het beeld dat dit een ‘sport’ is waarin ‘iedereen’ groeihormonen of andere ‘prestatiebevorderende’ middelen nuttigt.

Filosofie
Joy blijkt er een andere filosofie op na te houden. Ze is er heilig van overtuigd dat het ook anders kan. Resultaten behalen op een natuurlijke wijze – dat is wat ze wil. Daarmee gaat ze in tegen de heersende stroom, een belasting die ze er ook nog eens bijneemt. Haar droom is de drijfveer om er alles voor over te hebben, om haar leven erdoor te laten bepalen. Ik maak een diepe buiging voor haar.

Binnenkant
Als je haar ziet lopen, zie je een prachtige vrouw met een goed getraind lijf. Dat ze aan de binnenkant nog veel indrukwekkender is, maakt haar verhaal krachtig én inspirend. Joy: als je dit verhaal leest, wens ik je heel veel succes toe met het realiseren van jouw droom! Misschien is de wereld nog niet klaar om die droom te omarmen. Blijf geloven in jezelf én in die droom van je!

Hé lezer: droom jij nog wel eens?
Over wat je ‘eigenlijk’ wilt met je loopbaan?
Over nieuwe dingen leren?
Over wat je aan de wereld wilt bijdragen om deze een stukje mooier te maken?
Over wat je overdraagt aan je kinderen of kleinkinderen?
Ik hoop het van harte voor je …

Weet jij wat je wilt met je werk of loopbaan?
Coaching is een effectieve manier om te onderzoeken waar jij voor wilt gaan

Reacties

Josien Sneek

Hoi Diana, Dank je wel voor je openhartige reactie! Wat dapper dat je jouw verleden hier durft te benoemen. Ik weet zeker dat dit anderen inspireert! Waar Joy mee bezig is, is topsport. Elke topsporter weet dat het leveren van topprestaties heel veel van het lichaam vergt. Mening topsporter betaalt hiervoor op jonge leeftijd al een hoge prijs. Dit is zeker een belangrijk aandachtspunt, daar heb je helemaal gelijk in. Gelukkig heeft Joy een coach die haar begeleidt en staat ze er niet alleen voor. Ik bewonder mensen die bereid zijn zoveel van zichzelf te geven en hoop dat hun verhalen anderen inspireren om te gaan voor hun idealen!


Diana

Hoi Josien, goed verhaal en ik snap de boodschap die jij met het verhaal wil overbrengen. Maar ik heb jaren geworsteld met overgewicht en anorexia en vind zo obsessief met voeding en je lichaam omgaan niet echt verstandig.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.