070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Ben je succesvol? Stop ermee!

Drie, twee, een! De deur gaat open en de massa wringt zich naar binnen. Met hongerige blikken stormen mensen af op wat er boven aan hun lijstje staat. De gele gekte is weer losgebarsten: de uitverkoop der uitverkopen. Voor de klant een walhalla, voor het bedrijf in drie dagen tijd de omzet van één tot twee maanden. Ze zouden wel gek zijn om dit af te schaffen. En toch doen ze het.

Eng
In artikelen is te lezen dat ze het doodeng vinden: een instituut stopzetten dat al meer dan dertig jaar bestaat. Begrijpelijk. Ook sommige topeconomen vinden het een slecht idee. Het jaarlijkse fenomeen is immers heel succesvol, met extreme bezoekersaantallen en topdrukte in de webwinkel. Er schijnen nu klantprotestgroepen te zijn opgericht om de directie ervan te overtuigen dat ze hun besluit moeten terugdraaien.

Protest zal niet helpen
Dat gaat niet gebeuren. Topmanagers laten in interviews weten dat het prijzencircus niet terugkomt. De stuntdagen passen niet bij de strategie die een paar jaar geleden is gestart: versjieking. Het bedrijf wil het imago nog luxer maken en neemt daarom afscheid van het zo vertrouwde koopjesjagersfestijn. In plaats daarvan komen er nog meer designertassen, dure juwelen en pumps van honderden euro’s.

Lef
Je moet wel lef hebben om zo’n besluit te nemen. Maar juist door het ene af te schaffen laat het bedrijf zien dat het voor iets anders staat. Iets niet meer doen, schept ruimte voor nieuwe dingen. Dat geldt niet alleen voor organisaties, maar ook voor mensen. Ik ken er een heleboel. Mensen die nee zeggen tegen wat er is en een nieuwe koers kiezen.

Veranderen als 30+’er en 40+’er
Zo weet ik van een man die rond zijn 30e zijn baan als wiskundedocent achter zich liet en werk maakte van z’n hobby. Dankzij zijn kennis van de schaakliteratuur werd hij conservator van een prestigieuze schaakboekencollectie. Op zijn 47e zette hij een nieuwe stap en ging psychologie studeren. Na het afronden van de studie liet hij zich niet leiden door dertig jaar dienstverband en startte een eigen praktijk. Ook al is hij ondertussen een aantal jaren boven de 65, hij werkt nog steeds met veel plezier – vastbesloten om dat te blijven doen zolang het kan. Ik ken deze man heel goed: hij is mijn echtgenoot!

Veranderen als 50+’er
Ik ken ook een vrouw die als 50+’er besloot om een wending aan haar loopbaan te geven. Ze was jurist, maar ging opnieuw in de schoolbanken zitten om trainer en coach te worden. Na ruim dertig jaar werknemerschap begon ze haar eigen bedrijf en prijst nog steeds de dag dat ze ervoor koos om haar hart te volgen. Misschien heb je haar al herkend: inderdaad, dat ben ik!

Veranderen als 60+’er
Maar er zijn veel meer van dit soort mensen. Een paar dagen geleden zag ik een promotiefilmpje van het UWV. Daarin werd het verhaal getoond van een 62-jarige man die zich had laten omscholen tot kok. Hij stond te stralen in een keuken. De UWV-medewerker die hem begeleidde, vertelde dat hij zo onder de indruk was van het verlangen van die meneer dat de subsidie voor de opleiding in hele korte tijd beschikbaar werd gesteld.

Eén ding
Ik wens het iedereen toe. Lef durven tonen door met iets te breken. Het vertrouwde achter je laten, ook al weet je nog niet wat er voor in de plaats komt. Nieuwe wegen inslaan en tot de ontdekking komen dat het de beste keuze is die je ooit maakte. Spannend? Jazeker! Het gaat niet vanzelf. Toch begint het met slechts één ding: eerlijkheid. Een eerlijk antwoord op de vraag: hoe zou het meisje of het jongetje dat je ‘vroeger’ was, geïnspireerd zijn door de vrouw of man die je nu bent?

Gefeliciteerd!
Als je op die vraag enthousiast reageert, zit het wel goed met je. Jij bent op de plaats waar je tot je recht komt. Wees er blij mee. De enige valkuil is te blijven hangen omdat het er zo prettig is. Zorg voor tijdige actie, zodat er genoeg ruimte is om nieuwe keuzes tot leven te laten komen.

Of …
… aarzel je met antwoorden of voel je dat het niet zo inspiratievol met je gesteld is? Zie de vraag als een wake-up call. Het is nooit te laat om te veranderen. De toekomst begint vandaag.

 

Wat heb jij nodig om met plezier aan het werk te zijn?
Ontdek het in een Loopbaanvitaliteitsgesprek

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.