070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Au! Pas op voor zadelpijn in je loopbaan!

Na 14 weken revalidatie voor mijn gebroken heup mag het eindelijk weer. Wat kijk ik ernaar uit! Mijn man pompt de banden op en zet het zadel een stuk lager. Zo kan ik makkelijker met mijn voeten bij de grond. Samen fietsen we naar de tandarts. Ik geniet met volle teugen van de wind door mijn haar, de kleurige bermbloemen en de geur van het gedroogde gras.

Voorzichtig
Eerst rijd ik erg voorzichtig, maar na vijf minuten voelt het als vanouds. Nog vijf minuten later gaat het echter mis en vraag ik of we even kunnen stoppen. Ik kan bijna niet meer zitten van de zadelpijn! Mijn gedwongen rustperiode heeft zo zijn effecten. Nu merk ik pas dat mijn billen hun ‘eeltlaagje’ zijn kwijtgeraakt. De laatste paar weken fietste ik weliswaar op de hometrainers bij de fysiofitness, maar de zachte zadels daar hebben me niet voorbereid op mijn eigen, veel hardere leren zadel.

Niet in beweging
Zo voelt het dus als je niet in beweging bent. In mijn geval met fietsen, maar hoe zit dat bij jou? Waar zit jouw zadelpijn? Veel 40+’ers die bij mij aankloppen, blijken niet meer te bewegen in hun loopbaan. Veel achterstallig onderhoud, zo constateren ze als we in gesprek gaan over de arbeidsmarkt van nu.

Inzetbaarheid
Hoe lang werk jij al voor dezelfde organisatie of dezelfde baas? Het is allang niet meer gebruikelijk om je hele leven bij één werkgever te blijven of op hetzelfde werkgebied. De loopbaan van tegenwoordig is langer dan ‘vroeger’. Hoe werk je aan je eigen inzetbaarheid zodat je aantrekkelijk bent en blijft op de arbeidsmarkt? Ik geef je graag zeven tips.

1. Blijf jezelf ontwikkelen
Ook al heb je een baan naar je zin, dan nog is ontwikkeling belangrijk. Recente kennis geeft je een voorsprong als je een andere functie zoekt of promotie wilt. Volg cursussen, lees artikelen op internet, abonneer je op een vaktijdschrift.

2. Geef aandacht aan je netwerk
Bouw een breed netwerk op en onderhoud dit. Het grootste deel van de vacatures wordt tegenwoordig vervuld via een netwerk. Wacht niet totdat je een baan moet zoeken en tot de ontdekking komt dat je netwerk niets meer voorstelt. Door je netwerk heb je sneller zicht op de ontwikkelingen binnen een vakterrein en op vacatures.

3. Zorg dat je zichtbaar bent
Een LinkedIn-profiel hebben is een must. Zet je over je schroom heen (‘Ik ga toch niet zomaar iedereen vertellen waar ik goed in ben!’). In dit netwerk (dat je natuurlijk wel moet onderhouden – zie de vorige tip!) deel je heel makkelijk je expertise via blogs, artikelen en discussies in groepen.

4. Verander elke 3-7 jaar van baan
Het is o zo verleidelijk om te blijven ‘hangen’ in een baan. Het voelt vertrouwd, leuke collega’s, lekker dicht bij huis, een goed salaris. Maar voordat je het weet, ben je vastgeroest (lees hierover mijn blog Ben jij al met PP?). Je moet er niet aan denken wat je situatie is als je baan opeens verdwijnt of je door omstandigheden je functie niet meer kunt uitoefenen.

5. Doe het werk dat bij je past
Waar word je blij van op je werk? Wat wil je hebben bereikt als je ‘straks’ met pensioen gaat? Wat zijn je talenten? Met tegenzin naar je werk gaan houd je maar kort vol. Als je werk doet dat bij je past, kost het je minder moeite om nieuwe dingen hiervoor te leren.

6. Onderscheid jezelf
Wat heb je te bieden? Welk probleem van een werkgever los je op? Waarin onderscheid jij jezelf? Zorg dat je je toegevoegde waarde kent en weet hoe je jezelf kunt verkopen binnen en buiten je organisatie.

7. Zorg voor een goede gezondheid
Zeker in de tweede helft van je loopbaan is het belangrijk om vitaal te blijven. Beweging zorgt ervoor dat je helder kunt nadenken, minder snel moe bent en minder last hebt van stress. Slaap voldoende, eet gezond en sport regelmatig. Elke dag naar de sportschool is echt niet nodig. Een half uurtje wandelen in de lunchpauze heeft al een enorm positief effect.

Aangesproken?
Wees eens eerlijk: bij welke tip voelde je je aangesproken en kwam je in de verdediging omdat het ongemakkelijk voelde? Daar ligt misschien het aanknopingspunt om meer te gaan fietsen, eh pardon, bewegen in je loopbaan. 

Kom in beweging!
Doe het op een moderne manier: met electronic-coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.