070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Als je niet in het diepe springt, ontdek je nooit dat je kunt zwemmen!

Als ik in het zwembad kom voor mijn wekelijkse zestig baantjes, merk ik dat het kerstvakantie is. Meer drukte dan normaal. Tussendoor even uitrustend, zie ik aan de andere kant een jongetje staan. Door zijn felgekleurde zwemvleugeltjes schittert hij op het grote, hoge startblok.

Springen
Zijn vader ligt in het water en telt af: één, twee, drie! Het jongetje springt niet. De vader praat met hem en moedigt aan. Iets luider klinkt het opnieuw: één, twee, drie! Het ventje aarzelt en stapt het startblok af. Hij loopt met kleine stapjes naar de andere kant van het zwembad, waar zijn vader hem in het water opwacht. Met een grote glimlach springt hij in de uitnodigende armen.

Ervaren
Mooi om te zien hoe hij vol vertrouwen springt en niet kan wachten om het opnieuw te doen. Zo worden kinderen groot: door te ervaren dat ze iets kunnen, dat er niets engs gebeurt en dat ze weer boven water komen. Hoe gaat dat nu je groter bent? Wie zorgt ervoor dat je je angst overwint en in het diepe springt?

Geluk hebben
Als je geluk hebt, krijg je tijdens je loopbaan een leidinggevende die in je gelooft. Die ruimte geeft om nieuwe dingen te proberen en fouten te maken. Die je niet vastnagelt op wat je verkeerd deed, maar met je bespreekt wat je ervan leerde.
Zelf had ik ooit een leidinggevende die mij ging aanbevelen bij een vacature op een andere afdeling. Niet omdat ze mij kwijt wilde, maar omdat ze me steunde in mijn ontwikkeling.

Lastig
Handig en fijn, zo’n aanmoediger. Toch zullen er veel situaties zijn waarin het op jezelf aankomt. En dat maakt het direct een stuk lastiger. Want kijk eens naar jezelf in de tweede helft van je loopbaan. Je deed veel, je weet veel. Je bouwde expertise op en daarmee routine. Het grootste gevaar? Blijven hangen in waar je nu staat.

Angst
Net zoals bij die kleine jongen in het zwembad is het vaak de angst voor het onbekende die ons tegenhoudt. Je weet heel goed wat je hebt, maar veel minder wat er buiten je comfortabele positie ligt. Je hebt twijfels over wat je nog meer kunt. Geen idee welk ander werk er bij je past. Toen ik mezelf na twintig jaar jurist zijn afvroeg of ik voor de rest van mijn werkzame leven jurist wilde blijven, schrok ik enorm. De vraag stellen, is hem beantwoorden. Wat moest ik gaan doen als ik al die kennis en ervaring zomaar opzij zette?

Spijt
Uit onderzoek blijkt dat mensen geen spijt krijgen van de dingen die ze uitprobeerden en mislukten. Nee, de grootste spijt hadden ze van de dingen die ze niet durfden. Nog vele jaren later kijken ze met een pijnlijk gevoel terug op hun angst. Je leest er meer over in het blog Waar krijg jij later spijt van als je er nu niets aan doet?

Hoe zit dat bij jou?
Houd jij jezelf gevangen door angst?
Hoe hang jij aan de zekerheid die je nu hebt?
Wat zou je graag willen, maar doe je niet, omdat (vul zelf maar in)?
Reset jezelf. Gun jezelf de kans om nieuwe dingen te leren. Ontdek hoe spannend dat is. Spring in het diepe en kom weer boven!
 

Zoek je een ervaringsdeskundige om je te helpen bij het springen?
Dan ben je hier goed - zoek niet verder!

Reacties

Josien Sneek

Catharina: ik ken je als iemand die er zeker niet voor terugdeinst om in het diepe te springen. Ook nu weer zet je de eerste stap door je aan te melden voor het Loopbaanvitaliteitsgesprek. Ik vind het een grote eer om, samen met jou, een stukje op je weg te mogen lopen. En die onzekerheid? Ach, ik word dit jaar ook 60, dus daar komen we vast wel uit!:)


Catharina de Ruiter

Ofschoon ik meerdere malen de sprong in het diepe gewaagd heb en altijd met goed resultaat, voel ik me nu toch onzekerder dan ooit (ik word dit jaar 60). De jeugdige overmoed is (even) weg. Hoe heerlijk om te lezen, dat ik dit samen met jou kan bespreken. En dat we nu mijn vitaliteitsgesprek gaan plannen. Wat fijn om dit niet alleen allemaal te kunnen en te durven. Tot gauw, Josien.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.