070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Als ik zou weten wanneer ik zou sterven, dan zou ik …

God bestaat en hij woont in Brussel. Dat is het uitgangspunt van de film Het nieuwe testament. Misschien is dit voor sommigen een behoorlijk blasfemische gedachte, maar de regisseur geeft in interviews aan dat het vooral als een absurde grap is bedoeld.

Het leven van God
God bewoont een vies appartement zonder deuren, samen met zijn passieve vrouw en hun tienjarige dochter Ea. Zoon J.C.(!) is weggelopen. In de film is God een in badjas rondsloffende asociaal, die de mensheid alleen maar voor zijn eigen vermaak heeft geschapen. Zijn tijd brengt hij vooral door achter zijn ouderwetse computer, waar hij universele wetten van ellende verzint (bijvoorbeeld: boterhammen vallen altijd met de besmeerde kant op de grond).

Sabotage
Dochter EA is recalcitrant. Ze staat helemaal niet positief tegenover de keuzes van haar goddelijke vader. Op een dag verdraagt ze zijn wanbeleid niet meer. Door tijdens zijn slaap zijn computer te saboteren, verspreidt ze de sterfdata van alle aardlingen. Op hun smartphone komen ze te weten wanneer hun einde nadert. Al snel is het wereldnieuws.

Paniek
Als God ontdekt wat er is gebeurd, klaagt hij dat hij zijn macht kwijtraakt. Terugkerende items in de film: paniek bij de mensen die nog maar kort te leven hebben - soms nog maar een paar seconden en daarna door een vrachtauto worden overreden. Maar ook: een jonge man met nog 62 jaar voor de boeg die zonder bescherming van gebouwen en bruggen springt, omdat hij voorlopig toch nog niet doodgaat.

Zou je je leven anders leiden als je weet wanneer je sterft?
Ga je dan die vioolles nemen, waarvoor je jezelf tot nu toe niet de tijd gunde?
Regel je een ontmoeting met de schoolvriendin van vroeger, met wie je graag iets wilt uitpraten?
Maak je een switch in je loopbaan en ga je eindelijk je hart achterna?

Wat is je antwoord?
Het antwoord zegt veel over de invulling van je leven en werk.
Wat breek je af, omdat het niet meer de moeite waard lijkt nu je jaren zijn geteld?
Wat wil je per se repareren, omdat je niet wilt eindigen met het besef van deze breuk?
Waar begin je aan, als je er nog heel veel jaren plezier van kunt hebben?

Peins er eens over
Het besef dat je leven uit dagen bestaat, die allemaal slechts één keer voorbijkomen, is diep menselijk. Tegelijkertijd staan we er in de alledaagse drukte weinig bij stil. Mijn vraag aan jou: als je zou weten wanneer je zou sterven, wat zou je dan veranderen? Peins er eens over en verras jezelf met ideeën en verlangens die naar voren komen.

Bonus
Via de filmtrailer krijg je een indruk van de film. Bizar, ontroerend, tragikomisch, zoetzuur, surrealistisch sentimenteel. Met onvergetelijke scènes. Bijvoorbeeld een duet van een trieste jonge vrouw die als kind haar arm verloor bij een treinongeluk en in een droom danst met haar verloren hand. Of een chansons gorgelend spook van een half verorberde vis die terugwil naar zee. Het is een verhaal over dood en religie, maar opvallend licht van toon.

 

 

Wil je je werkend bestaan de moeite waard maken?
Een prachtig idee! Ik ondersteun je daar graag bij.

Reacties

Josien Sneek

Dank voor je reactie, Kitty! De film is echt iets bijzonders, qua inhoud en aanpak. Op dit soort vragen zijn geen goede of foute antwoorden. Erbij stilstaan en met de vraag spelen, is al winst! Ik ben wel nieuwsgierig naar dat lange verhaal van je ...


Kitty Kilian

Haha, wat een geweldige film! Nooit van gehoord. Ik ga hem opzoeken. En nee, ik zou niks anders doen. Maar dat is een lang verhaal en niet geschikt voor een comment.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.