070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Als 40+’er niets aan je loopbaan doen – is dat nou zo erg?

Ja! Heel erg. Als 40+’er (in sommige sectoren met 35) ben je een oudere werknemer. Je voelt je niet zo en verzet je tegen dit vooroordeel, maar zo kijken ‘ze’ wel naar je. Overigens: beleidsmatig is het geen vooroordeel, maar een feit.

Oudere werknemer
Zo, lezer. Heb ik je aandacht? Mooi. Het is de hoogste tijd om het eens over die loopbaan van jou te hebben. Stilstand is achteruitgang. Als het ergens waar is, dan is het op loopbaangebied. Hoezo? Nou, alleen al door hun leeftijd hebben jongeren een voorsprong. Ze zijn goedkoper en schaarser en hebben te maken met dezelfde leeftijds‘vooroordelen’ als jij – maar dan in positieve zin.

Leeftijdsvooroordelen
Jong is bij voorbaat goed: fris, nieuw, out of the box, flexibel, enz. Oud is bij voorbaat out: duur, vastgeroest, vaak ziek, niet ICT-bestendig en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ervaren werker heb je al een grote achterstand. Die wordt alleen maar groter als jij rustig in je stoel blijft zitten.

Niets is constant, behalve verandering!
Er is dus werk aan de winkel. Veel werk zelfs. Niet alleen zit je leeftijd tegen, maar ‘de wereld’, arbeidsmarkt en loopbaan veranderen sneller dan ooit. Technologische ontwikkelingen, beroepen die veranderen of verdwijnen, overheidsorganisaties die worden opgeheven. Voeg daaraan toe dat mensen veranderen. Denk aan kritische burgers die niet zomaar nog slikken wat de overheid hun voorschotelt. We leven in een afrekencultuur, een verzakelijking van verhoudingen, ook bij de overheid.

Waar sta jij?
Als je niet zorgt voor het leren van nieuwe dingen, loop je achter in kennis en word je onaantrekkelijk voor een werkgever. Als je niet zorgt voor sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling, kun je het wel vergeten in een arbeidsmarkt die staat of valt met netwerken en digitale zichtbaarheid.

Wakker?
Hopelijk schudt deze tekst je wakker en neem je meteen contact met me op. Dan kijken we samen naar wat er nodig is om ook jou een onweerstaanbare 40+’er te laten zijn!

Wil je in één gesprek ontdekken wat je nodig hebt voor een bruisend loopbaanvervolg?
Meld je aan voor een Loopbaanvitaliteitsgesprek!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.