In de zomer barst de natuur los in alles wat maar groeien kan. Hoe zit dat bij jou, als 40+’er? Ben jij ook in groei en bloei?
Is dat nou echt nodig?
Vernieuwing is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De kans is groot dat je heel ervaren bent op een bepaald terrein en precies weet hoe de dingen gaan. Hopelijk word je gewaardeerd. Waarom zou je dan vernieuwen? Het gaat toch goed zo?
Dat kan inderdaad best het geval zijn. Maar realiseer je je dat je op je 40ste nog niet eens op de helft van je loopbaan bent? En als 50+’er heb je nog zo’n tien tot vijftien jaar werken voor de boeg. Een te lange tijd om alleen maar ‘door te dieselen’ tot de eindstreep van je pensioen. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan snel, ook in de publieke sector. Hierin meegaan en openstaan voor nieuwe dingen, is een must.
Groeien
Ik ga ervan uit dat je je vakkennis bijhoudt en regelmatig cursussen volgt. Maar verder? Ontwikkel je jezelf nog steeds? Begin je nog wel eens aan iets nieuws? Een ander soort project, een ander team, misschien een andere werkgever? Het hoeft geen ingrijpende verandering te zijn om te ervaren dat de wereld veel groter is dan het raampje waar je tot nu toe door keek. Starten met iets nieuws maakt je tot een beginneling. Die positie geeft je de kans om te leren, te ervaren. Niet alleen op inhoud, maar ook over jezelf. Hoe ga je om met iets niet kunnen of weten? Hoe leg je contact met nieuwe collega’s? Je vindt jezelf als het ware opnieuw uit. Zeker is dat dit soort ervaringen je laten groeien.
Let op!
Een kleine waarschuwing. Ga vooral niet iets doen omdat je het nog nooit hebt gedaan of omdat je weet dat je ergens niet goed in bent. Voor het eerste geldt: doe wat je aantrekt, wat je leuk lijkt. Dan is de kans veel groter dat je niet direct opgeeft als het niet lukt. Oefening baart immers kunst.
Wat betreft het tweede: ga als konijn niet op zwemles! Laat je niet leiden door de gedachte dat je ‘je ontwikkelpunten moet verbeteren’ en dus overal goed in moet zijn. Dat is niemand. Het is zonde om je tijd en energie te besteden aan iets dat niet bij je past.
Aarzel je? Probeer het gewoon. Ervaar wat het voor jou betekent. Als je pech hebt, blijkt dat het inderdaad niet ‘jouw ding’ is. Geen probleem. Dat weet je dan en je bent een ervaring rijker. Bovendien kun je later nooit spijt krijgen dat je iets niet deed.
Bloeien
Groeien in nieuwe dingen is leerzaam maar ook leuk. Maar onderhouden en verbeteren van wat je al kunt, is minstens net zo’n goede stap. Weet je wat je kwaliteiten zijn? Werk je ermee? Mooi! Het wordt interessanter als je je kwaliteiten nog meer laat bloeien. Dat kan door ze als hefboom te gebruiken. Kies hiervoor drie van je kwaliteiten. Denk aan een project of taak waarin je succesvol was en waarbij je een kwaliteit gebruikte. Ga eens na hoe je die kunt inzetten voor een taak of probleem waarmee je moeite hebt.
Anderen kennen jou veel beter dan je jezelf kent
Weet je niet wat je kwaliteiten zijn? Dan sta je met je mond vol tanden in een sollicitatiegesprek …
Informeer eens bij een paar collega’s die je goed kennen. Vraag ze: ‘Wat vind je dat mijn kwaliteiten zijn?’ En: ‘Wanneer kom ik het beste uit de verf in mijn werk?’ Misschien moet je bij deze vragen even slikken, maar mensen zijn vaker dan je denkt bereid om te helpen. Niet alleen leveren dit soort vragen boeiende gesprekken op, maar je komt er verder mee.
Laat duizend bloemen bloeien!
Een aantal keren in mijn loopbaan maakte ik grote keuzes. Zo begon ik op mijn 50ste op een voor mij totaal nieuw werkterrein. En op mijn 53ste schoolde ik me om van jurist naar trainer en coach. Vernieuwing kan ik je van harte aanraden!
Geef jezelf de kans om te groeien en bloeien. Stap in die verfrissende regenbui en begin met nieuwe dingen. Doe wat mest bij je kwaliteiten en laat jezelf zien in al je kracht. Ik wens je een sprankelende zomer toe!
► Fotocredit
Bovenrand: foto van RitaE via Pixabay
In blog: foto van Christa Regina via Pixabay
Reacties