Een bijeenkomst van het plaatselijke ondernemersnetwerk. Ik schuif aan tafel aan bij iemand die ik niet ken. Ze vertelt dat ze makelaar is en deelt enthousiast haar verhaal. ‘En wat doe jij?’ Ik zeg dat ik 40+ ambtenaren begeleid om met meer plezier te werken en zie haar gezicht betrekken. Ze blijkt hele slechte ervaringen te hebben met ervaren ambtenaren.
Beelden
‘Het spijt me om het te zeggen, maar die zijn volgens mij levend dood!’ Als ik doorvraag, komt er een beeld naar boven van mensen die vastgeroest zijn in hun werk en houding, niets nieuws ondernemen en hun gouden kooi koesteren. Prikkelend zeg ik tegen haar: ‘Nou, ik ken in elk geval één ambtenaar voor wie dat niet geldt!’ en vertel mijn eigen loopbaanverhaal.
Switch
Dan blijkt dat ook zij als 40+’er een switch heeft gemaakt: van marketing naar makelaar en van loondienst naar een eigen bedrijf. Met andere ogen kijken we elkaar aan. We hebben meer gemeenschappelijk dan we een paar minuten hiervoor dachten. Er ontstaat een boeiend gesprek over levensfasen, persoonlijke ontwikkeling, durven en doorzetten.
Hoe lang moet jij nog?
Thuis mijmer ik over deze ontmoeting. Wat zijn die beelden over ambtenaren en oudere werknemers toch hardnekkig. De combinatie hiervan schijnt helemaal verschrikkelijk te zijn. Ik denk terug aan mijn tijd als ‘ervaren ambtenaar’ en herken er weinig van. Oké, ik had een paar collega’s die al twintig jaar hetzelfde deden en tot het ‘meubilair’ van de afdeling behoorden. Die zich voortsleepten van werkdag naar werkdag en andere ouderen alleen nog aanspraken met de vraag: ‘Hoe lang moet jij nog?’
Overheid of bedrijfsleven
Toch denk ik dat het niet veel uitmaakt of je een ervaren werknemer bij de overheid of in het bedrijfsleven bent. De grootte van een organisatie en de daaraan verbonden afstand tussen top en werkvloer lijken bepalender dan of er wel of geen winst moet worden gemaakt om te blijven bestaan. Ook de komende wijziging van het ambtenarenrecht lijkt die kant op te gaan.
Is leeftijd doorslaggevend?
Daar lijkt het op. Op ‘iets oudere leeftijd’ ben je anders dan in de eerste tien tot vijftien jaar van je loopbaan. Een andere focus, andere wensen. Verrijkt door je ervaring, maar er ook door gevormd, soms zelfs misvormd. Of je levend dood bent of niet, hangt vooral van jezelf af. Laten we een minitestje doen om te kijken hoe je erbij staat. Op welke alarmsignalen moet je letten?
Zes alarmsignalen
Je blijft lang hangen in je huidige baan, ook al vind je deze niet meer interessant.
Zekerheden opgeven is niets voor jou.
De laatste jaren deed je geen inspanning om jezelf te ontwikkelen, noch in je werk, noch op persoonlijk vlak.
Voor een lager salaris dan het huidige kom jij niet in actie.
Alleen een vaste functie is goed genoeg; voor jou geen projectklus of tijdelijke baan.
Je werd boos over de titel van dit blog …
En?
Hoe ging het? Doe er iets aan als je jezelf herkent in een of meer signalen. Wil je dat effectief doen, zonder veel onrust of onnodige ‘loopbaanleermomenten’? Samen met een professional bereik je meer!
Reacties