070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Het begint met de eerste stap

Wat een onzekerheid. Ze houdt zich krampachtig vast. Als ze aan de andere kant staat, is haar gezicht opgelucht en trots. Ik voel dezelfde ontroering als toen mijn zoon zijn eerste stapjes deed. Maar nu is het mijn moeder die leert lopen, na een heupoperatie.

Iets leren
Dat je ooit met vallen en opstaan leerde lopen, vergeet je snel. En of het nou om een nieuwe taal gaat of leren zwemmen – als je eenmaal iets kunt, sta je er niet meer bij stil hoeveel moeite het je heeft gekost om zover te komen. Je doet het op de automatische piloot. Pas als je weer helemaal van voren af aan moet beginnen, besef je dat het niet vanzelf gaat.

Externe oorzaak
Vaak is er een externe oorzaak die ons tot stilstand brengt. Een versleten gewricht dat lopen bijna onmogelijk maakt. Het overlijden van een dierbaar iemand. Een reorganisatie waarbij je functie wordt opgeheven. Alles wat zijn gewone gangetje ging, is er opeens niet meer.
De nieuwe werkelijkheid stelt nieuwe vragen. Vragen die je liever uit de weg gaat. Vragen die je zekerheid aantasten, omdat ze te maken hebben met de fundamenten van je bestaan. Wie ben ik zonder die partner, zonder die baan?

Twijfels
Soms is er geen externe reden aan te wijzen, maar voel je je toch niet helemaal tevreden met wat er is. Je werk veroorzaakt een onrustig gevoel en brengt je twijfels die af en toe de kop opsteken. Als je eerlijk bent, weet je dat er iets niet meer klopt. Maar ja, het ging altijd gewoon door. Je stond nooit stil bij je loopbaan, dus waarom zou je dat nu wel doen?

Wacht niet langer 
Overwin je onzekerheid en toon lef. Maak werk van je loopbaan. Dan merk je al snel dat er meer mogelijk is dan je denkt. Je bent niet meer degene die tientallen jaren geleden aan zijn loopbaan begon. Je bent gegroeid door je werkervaring en de gebeurtenissen in je leven. Wees gerust: meer werkplezier komt echt niet alleen door iets totaal anders te doen. Een verandering kan ook in kleine dingen zitten.

De eerste stap
Er is wel iets voor nodig om verder te komen: je moet zelf die eerste stap zetten. Het woord loopbaan heeft toch niet voor niets het werkwoord lopen in zich?

Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van anncapictures via Pixabay
In blog: afbeelding van account ID 79997 via Pixabay

 

Zet die eerste stap samen met mij
Gebruik coaching om verder te komen!

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Johanna! De eerste stap zetten is vaak de moeilijkste, maar als je die hebt gedaan, ben je al onderweg!


Johanna

Mooi Josien! Ik wens iedereen veel succes met die eerste stap. Als je eenmaal loopt ...


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.