070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Goede voornemens? De vier onmisbare tips om ze te laten slagen

Je bent er nooit te oud voor: goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ga je ze dit jaar weer maken? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft (bron: ING Economisch Bureau). De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat die plannen hun leven echt zullen veranderen. Een kwart weet dat zelfs zeker. Maar wat blijkt uit hetzelfde onderzoek? Sommige voornemens zijn al binnen een week verdwenen.

Een hopeloos geval
Tja. Dat bevordert natuurlijk niet je zelfvertrouwen. En dus is het zinloos om te proberen op een ander moment iets in je leven te veranderen. Want als het je niet eens lukt om goede voornemens uit te voeren, hoe moet het dan met al die overige dingen die je echt anders wilt? Nee, je bent een hopeloos geval. Helaas, niets aan te doen.

Hoop aan de horizon!
Maar dat hoeft niet zo te blijven. Er is niet veel voor nodig om al je mooie voornemens succesvol tot uitvoering te brengen. Hoe je dat doet? Maak gebruik van de vier onmisbare tips om jouw plannen gegarandeerd te laten lukken. Dan kun je jezelf (en anderen) laten zien dat jij als ervaren werker al vaker met dit bijltje hebt gehakt.

1. Geen geheimen
Houd je goede plannen vooral niet voor jezelf. Deel ze met anderen. Dan kan je omgeving je helpen als je het zelf even niet meer ziet zitten.

2. Hoe concreter, hoe beter
‘Volgend jaar ga ik mijn loopbaan anders aanpakken’ klinkt aardig, maar is te vaag. Stel jezelf een doel. Maak je voornemen duidelijk en haalbaar. Bijvoorbeeld: ‘In januari ga ik in gesprek met mijn leidinggevende. Hiervoor maak ik in de eerste week van januari een afspraak. Als voorbereiding denk ik na over wie of wat mij kan ondersteunen bij het in actie komen. Dat meld ik in het gesprek’.

3. Een bijzonder kerstrapport
Wil je weten hoe je kunt voorspellen of je je aan je voornemen gaat houden? Geef je voornemen een rapportcijfer tussen 1 en 10 voor de kans dat je tot actie overgaat. Doe dit eerst voor één van je voornemens, lees nog niet verder.

Welk cijfer gaf je? Minder dan een 8? Dan kun je je voornemen wel vergeten. Dat gaat je niet lukken. Blijkbaar is er iets dat je tegenhoudt. Misschien ben je echt van plan om je aan je voornemen te houden, maar is er in je onderbewustzijn iets dat je enthousiasme remt.

4. Van goed naar best
Wil je de kans dat je dat goede voornemen gaat uitvoeren, vergroten? Vraag dan jezelf: wat moet er gebeuren voordat ik mijn plan een 9 of 10 kan geven? En opeens weet je wat je nodig hebt. Voordat je je loopbaan aanpakt, praat je eerst met je partner of een goede vriend(in) over hoe het tot nu toe is gegaan. En dan kom je al pratende op goede ideeën. Verwerk die in je voornemen en maak je wens zo nog krachtiger.

Goede voornemens met succes uitvoeren? Dat kun jij ook
Neem in de kerstvakantie de tijd om jouw mooie plannen vorm te geven. Als je deze tips gebruikt, weet je zeker dat je je goede voornemens tot een prachtig einde brengt.

Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van Elle Ritter via Pixabay
In blog: afbeelding van account ID 41330 via Pixabay

 

Wil je nog meer tips?
Meld je aan voor de persoonlijke mails: ideeën en adviezen die je verder helpen

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.