Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Winterblog: Van winter naar waarden ...


‘Vroeger’ was de winter een tijd van afzien: guur weer, veel sneeuw en ijs, geen centrale verwarming, slechte isolatie van huizen. Soms denk ik met verwondering terug aan de kolenkachel in onze huiskamer en de ijsbloemen op de ramen van de slaapkamer die ik deelde met mijn jongere zussen. Wat is er veel veranderd en toch blijven sommige dingen hetzelfde: de donkere dagen voor Kerstmis, het samenzijn met familie en vrienden, de grapjes over de goede voornemens.

Verstilling
De winter staat ook in het teken van verstilling, reflectie. De moderne drukte lijken hiervoor nauwelijks ruimte te bieden. Als ik je vraag: wat maakt dat werken voor jou zinvol is?, kun je daar waarschijnlijk niet snel op antwoorden. Toch is de vraag (en natuurlijk jouw antwoord!) wezenlijk voor het met plezier blijven werken in deze fase van je loopbaan. Daarom nodig ik je uit om te mijmeren.

Even weg
Weg van de constante externe ruis. Luisteren naar ‘de boodschap van je hart’. Vaag? Welnee, dat zul je merken. We beginnen bij de vraag die ik net beschreef. Laat deze vraag even bezinken.
Schrijf nu je vijf belangrijkste persoonlijke waarden op. Denk aan woorden als ‘zelfontplooiing’ of ‘naastenliefde’. Als je het lastig vindt om waarden te bedenken, kijk dan bij de waardenlijsten die je op internet kunt vinden.

Belangrijk
Omschrijf wat elk van deze vijf waarden voor jou betekent. Wat maakt dat deze zo belangrijk voor je is? Hoe leef je naar deze waarde? Wat doet iemand die hier niet naar leeft?

Volgorde
Zet de waarden nu in volgorde van belangrijkheid: welke is voor jou de allerbelangrijkste? Welke komt daarna? Dat valt misschien niet mee. Doe het dan stapsgewijs. Schrijf elke waarde op een los papiertje. Leg er eentje bovenaan. Neem dan een andere. Vergelijk deze met de waarde die er al ligt: welke van de twee is de belangrijkste? Herhaal dit voor de andere drie.

Vertaling
De volgende stap is de vertaling naar je werk. Welke waarden vind je hier terug? Hoe doe je dat? Hoeveel ruimte voor groei is er bij elke waarde?
Welke komen niet terug in je werk? Hoe komt dat? Wat kun je eraan doen om dit te veranderen?

Reflectie
Misschien lukt het niet in een keer om deze oefening naar je zin te doen. Dat is niet erg. Kom er op terug. Neem voldoende tijd en ruimte voor reflectie. Je zult merken dat de oefening je helpt om te focussen op wat voor jou echt belangrijk is. Werken naar je waarden geeft verbinding met wat voor jou waardenvol is, wat jouw kern raakt. Het zorgt voor een verdieping in je werk.

Tastbaar
Maak het resultaat van de oefening concreet en tastbaar. Zet een foto die jouw belangrijkste waarde verbeeldt op je bureau. Zoek een lied dat deze vertegenwoordigt en gebruik dit als belsignaal op je mobiele telefoon. Schrijf je waarden-top-vijf op een kaartje en stop dit in je portemonnee. Of bedenk een andere manier die bij je past.

Tijd
Neem in de kerstperiode de tijd om er eens over te praten met je partner, een goede vriend of collega. Je zult verbaasd zijn over de gesprekken die ontstaan. Waarden hebben te maken met je menszijn. Erover praten appelleert aan wat mensen met elkaar verbindt, ook al zijn waarden voor elk mens verschillend. Je zult jezelf en de ander beter leren kennen.
Wat let je om van 2019 het jaar te maken waarin je jouw belangrijkste persoonlijke waarde helemaal tot haar recht laat komen? Ik wens je van harte een waardenvol nieuw jaar toe!

Wil jij je werk en loopbaan meer waarde geven?
Individuele coaching is de perfecte manier om je persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen.