Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Lenteblog: Is het wel eens lente in jouw loopbaan?


Twee puberjongens fietsen naast elkaar. Korte broek, ijsje in de hand. Het is pas half maart en toch is het al lente. Die trekt zich niets aan van de afspraken die mensen hierover hebben gemaakt. De natuur wordt wakker en vernieuwt zich. Mooi om te zien dat die drang er telkens weer is. Wij hebben het op dit gebied stukken lastiger. Vaak willen we pas veranderen als het echt niet anders kan.

Niets is constant, behalve verandering
Ik kom ze vaak tegen. 40+’ers die al heel lang hetzelfde doen. En ook niets anders willen. Totdat het te laat is. Hun functie wordt opgeheven – opeens hebben ze geen werk meer. De organisatie wordt samengevoegd met een andere organisatie, maar ze blijven hunkeren naar die oude, vertrouwde omgeving. Het Nieuwe Werken vraagt om andere talenten – ze merken dat ze niet meer worden gevraagd voor projecten.

Veranderen is best eng
Klopt! En dingen doen die je nog nooit eerder deed, kan mislukken. Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik mijn allereerste training gaf. Pas achteraf durfde ik dat te bekennen aan de deelnemers. Die toen heel verbaasd keken: ‘O ja? We dachten dat je dit al jaren deed’.
Vaak is het vooral je eigen mindset waar je last van hebt. Die belemmert je om iets nieuws uit te proberen. Gelukkig zijn er manieren om daar iets aan te doen. Kort, snel, effectief. Met veel minder moeite dan je denkt.

De andere kant
Fiets je naar je werk? Neem eens een week lang, elke dag, een andere route. Reis je met het openbaar vervoer? Ga niet weer aan die linkerkant zitten, maar kies eens voor de rechterkant. Of reis met de rijrichting mee, in plaats van achteruit. Kijk aandachtig om je heen en je zult verbaasd zijn over de dingen die je nog niet eerder zag.

Frisse lucht
Lunch je altijd achter je bureau? Nodig een collega die je niet zo goed kent, uit voor een wandeling. Dan krijg je frisse lucht en maak je ook nog beter kennis met elkaar. Of schuif in de kantine aan bij de mensen van dat nieuwe projectteam. Zo hoor je de laatste stand van zaken. Over dat project gesproken: vraag wat ze nodig hebben. Misschien zoeken ze iemand zoals jij. Of weten ze dat er bij die andere afdeling extra handen nodig zijn.

Wil je echt iets nieuws?
Denk eens aan detachering. Bij veel overheidsorganisaties zijn hiervoor mogelijkheden, bijvoorbeeld via flexpools. Zelfs hetzelfde werk doen, maar bij een andere organisatie, zorgt al voor vernieuwing. Met een schat aan andere ervaring verfris je jezelf.

Veranderen? Dat kun jij ook!
Gebruikelijke dingen iets anders aanpakken, andere dingen doen – deze kleine stappen zorgen ervoor dat je jezelf blijft vernieuwen. De lente? Die begint elke dag.

Ben je toe aan lente in jouw loopbaan?
Geef jezelf nieuwe kracht. Laat je coachen!


► Foto boven: eigen foto
► Foto zijkant: Stefan Schweihofer