Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Boekentip: hoe ouder, hoe jonger


Max Tivoli, hoofdpersoon in Andrew Sean Greers roman De bekentenissen van Max Tivoli wordt door een speling van de natuur geboren met het uiterlijk van een 70-jarige. Hij groeit op als andere kinderen, maar fysiek wordt hij steeds jonger. Hij weet dat hij 70 jaar te leven heeft: bij hem zijn innerlijke en uiterlijke leeftijd samen altijd 70.

Hij deelt zijn levensgeschiedenis met ons. Bij het begin van het boek vertelt hij dat hij als jochie van 10 in een zandbak zit, schijvend met een vulpen in een schoolschrift. Tegelijkertijd heeft hij de geest van een 60-jarige man.

Al bij de eerste alinea heeft hij me direct te pakken: ‘We zijn allemaal iemands grote liefde. Dat wilde ik opschrijven voor het geval ik betrapt word en deze bladzijden niet meer kan afmaken, voor het geval dat u zo verontrust raakt over de inhoud van mijn bekentenis dat u hem in het vuur gooit voordat ik u over ware liefde en moord kan vertellen’.

Dat een lichaam zich ontwikkelt van oude man tot baby, is niet direct aannemelijk. Toch slaagt de auteur erin om je mee te nemen in het verhaal door er een dramatische liefdesgeschiedenis van te maken. Als Max qua geleefde jaren 17 is, wordt hij verliefd op zijn buurmeisje Alice. Zij is ‘gewoon’ 14, maar hij heeft het uiterlijk van een 53-jarige. Een relatie is onmogelijk. Als ze elkaar jaren later opnieuw ontmoeten, ziet Max er uit als een 30’er, volstrekt onherkenbaar voor Alice. Ze worden verliefd en trouwen. Deze liefde is echter geen lang leven gegund en loopt uit op een scheiding. Vlak daarvoor raakt Alice zwanger en wordt ze de moeder van Sammy.

De slotpagina’s zijn net zo indrukwekkend als de eerste. Als Sammy een jaar of 12 is, komt Max als weesjongen (maar innerlijk 60 jaar) weer in aanraking met Alice en Sammy. Zij herkennen hem niet, maar vinden hem erg aardig. Hij wordt geadopteerd als zoon(!) en is al snel het ‘vriendje’ van zijn eigen zoon Sammy.

Een ontroerend verhaal, tegen de historische setting van San Francisco aan het begin van de twintigste eeuw. Een verhaal over het karakter van de tijd, over schijn en werkelijkheid. En over liefde, vooral over de onbereikbaarheid van liefde.       

 

Andrew Sean Greer
De bekentenissen van Max Tivoli
(oorspronkelijke titel: The confessions of Max Tivoli)
Anthos
ISBN 9789041408358
 

► Foto boven: Manfred Antranias Zimmer
► Foto zijkant: maxmann