Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Tien excuses die het jou onmogelijk maken met veel meer plezier te werken


Maakte jij ook nieuwe plannen voor dit jaar? Misschien om ‘iets’ aan je loopbaan te doen? En merk je dat er tot nu toe niets van terecht is gekomen? Tja, uit eigen ervaring weet ik dat er duizenden redenen te verzinnen zijn waarom het nu ‘even’ niet schikt om je plannen uit te voeren. Ik weet ook dat het vaak smoesjes zijn om niet die stap te hoeven zetten ...

Met dit blog breng ik de tien meest voorkomende smoezen in beeld. Om je te helpen zicht te krijgen op wat jouw smoes is (of jouw smoezen zijn). En er iets aan te doen! Want het is toch doodzonde om in de tweede helft van je loopbaan niet met maximaal plezier aan het werk te zijn.

1. Het gaat nog wel even zo
‘Ik ben helemaal niet zo ontevreden met m’n huidige werk. Natuurlijk denk ik wel eens na over ander werk, maar waarom zou ik al die moeite doen?’
Mijn antwoord op die vraag is: om te voorkomen dat je aan het eind van je loopbaan spijt krijgt van wat je niet hebt geprobeerd! Dat is wat we kunnen leren van anderen (zie mijn blog Waar krijg jij later spijt van als je er nu niets aan doet?)

2. Ik heb geen idee wat ik wil!
‘Ik zit al bijna twintig jaar in het vak en twijfel of ik zo nog tientallen jaren door wil gaan. Maar ja, ik weet niet wat ik anders zou willen.’
Dat hoor ik van veel coachklanten. Coaching is juist bedoeld voor dit soort situaties. Samen ontdekken we wat bij je past, waar je plezier aan beleeft en waar je energie uit haalt.

3. Ik heb geen zin om mijn hele leven overhoop te halen
‘Ik heb m’n leven goed op orde. En als er iets is waar ik niet op zit te wachten, is om m’n verleden de revue te laten passeren. Of een radicale verandering in m’n loopbaan aan te brengen.’
Dat hoeft ook niet. Als blijkt dat een loopbaanverandering je veel meer werkplezier biedt, kan dat vaak in kleinere stappen dan je denkt.

4. Ik heb het veel te druk en ik heb er geen tijd voor
Ik weet het. Je hebt het vast ongelofelijk druk. Met hard werken, vaak heel hard werken, gejaagd om je targets te halen. En natuurlijk een volgeplande agenda. Hoe lang denk je dat nog vol te houden? Haal je zo je pensioen?
Misschien zijn dit confronterende vragen, maar juist als je het zo druk hebt, is het de hoogste tijd om gas terug te nemen. Na te denken over waar het je nu echt om gaat in je leven en werk. Hoe fijn zou het zijn om energie uit je werk te halen in plaats van je te laten leven door de waan van de dag?

5. Volgens mij heb ik helemaal geen talent voor wat dan ook
Onzin! Sorry hoor, iedereen heeft talenten! Jij ook, maar blijkbaar ken je ze nog niet. Ik nodig je uit om samen met mij op ontdekkingsreis naar jezelf te gaan. Wedden dat we vergezichten ontdekken die je nog niet kende? Wedden dat je opeens een kant van jezelf ziet die je heel ‘gewoon’ vindt, maar waar anderen jaloers op zijn? Inderdaad, dat is een talent van je!

6. Ik ben te oud
O ja? Voor wat dan? Houd er rekening mee dat de loopbaan van tegenwoordig zo’n vijftig jaar duurt. Dat is een hele lange tijd en je kunt je daarom niet veroorloven om vanaf een ‘zekere leeftijd’ achterover te leunen. De wereld én de arbeidsmarkt veranderen sneller dan ooit.
Ik gooide mijn loopbaan helemaal om toen ik 53 was. Als trainer en coach is ‘op leeftijd zijn’ een groot voordeel. Ook voor jou geldt: het is nooit te laat om actie te ondernemen om meer werkplezier te ervaren!

7. Pff – ik ben veel te moe
Dat snap ik. Veel mensen doen na het avondeten niets liever dan op de bank ploffen, tv kijken of Facebooken.
Toch is toegeven aan je vermoeidheid niet de oplossing. Onderzoek waar je inspiratie van krijgt. Waar ontvang je meer energie van dan je eraan geeft? Doe iets dat bij je past en je zult merken dat je vermoeidheid vermindert.

8. Ik heb niet de goede kennis of opleiding
Dat is tegenwoordig geen enkel probleem meer. Er is een enorm aanbod van cursussen, opleidingen of trainingen. Denk eens aan een online cursus, die je kunt volgen wanneer het jou schikt. Ga leren en ontwikkel jezelf!

9. Daar heb ik geen geld voor
Veel werkgevers zijn bereid om te investeren in coaching van hun mensen, zo is mijn ervaring. En zo niet: kijk dan eens bij het Loopbaanvitaliteitsgesprek. Wil je zoveel mogelijk coaching voor zo weinig mogelijk geld? Dan is electronic coaching dé manier. Kort, intensief en heel effectief.

10. Het schikt nu echt niet
Als je deze gedachte hebt, schikt het nooit! Als je iets niet wilt, vind je altijd wel een reden die ‘klopt’. Lees er alles over in het blog Is jouw loopbaan één groot ‘Ja, maar …’? Elke verandering begint met de eerste stap: ervoor kiezen om in actie te komen. Als je iets wilt, vind je een weg om het te doen. Doe jezelf een plezier en overwin jezelf!

We hebben allemaal onze eigen smoesjes. Herken je jezelf in een van deze tien? Of misschien wel in verschillende? Laat het hieronder weten. Pak je smoes aan en luister er niet meer naar …

► Foto boven: engin akyurt
► Foto zijkant: Bellezza87
 

Catharina de Ruiter zegt: 14-02-2018 14:49
Zojuist een Loopbaanvitaliteitsgesprek gehad bij Josien. Ik verzeker je, je gaat met meer inzichten en blijheid de deur uit. Zeker een aanrader...
Josien Sneek zegt: 14-02-2018 15:48
Dank je wel, Catharina! Heel fijn om te lezen dat je zo tevreden bent. Het was een boeiend gesprek met mooie uitkomsten. Nu in actie voor jouw toekomst! Ik wens je veel succes op je reis.
Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.