Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Mag ik even tegen uw jas aan slapen?


Parijs. Een winterse zaterdag tegen middernacht. Na een prachtig concert neem ik de metro terug naar het hotel. Het is erg druk en met moeite vind ik een zitplaats. Een paar meter verderop hangt een stel jongens rond die erg veel plezier met elkaar hebben. Iets teveel op, dat is duidelijk. Vanuit mijn ooghoeken houd ik ze in de gaten.

Contact
Een van hen kijkt mijn kant op. Hij aarzelt. Maar opeens zit hij naast me. Hij mompelt dat hij niets kwaads van plan is, maar hij vindt mijn paarse jas zo mooi en zacht. ‘Mag ik even tegen uw jas aan slapen?’ In mijn beste Frans vertel ik hem dat ik de volgende halte eruit ga en dat ik hem dus niet van dienst kan zijn. Met een glimlach stap ik uit, op zoek naar de overstaproute.

Liefde op het eerste gezicht
Ik koop niet vaak iets impulsiefs. Maar deze jas is een uitzondering. Toen ik hem zag, was ik meteen verkocht. Hij is knalpaars! Wat ben ik blij dat ik ooit deskundige hulp heb ingeroepen om kritisch naar mijn kledingstijl en -kleur te laten kijken. Anders had ik deze jas nooit durven kopen.

Jezelf blootgeven
Het was toen best wel even slikken: in je ondergoed staan bij twee vrouwen die je net een uur kent. En die ook nog met een kennersoog je lijf en daarna je kleding in ogenschouw nemen. Hun kleur- en stijladvies zorgde ervoor dat ik met verdriet afscheid nam van mijn lievelingskleur kobaltblauw. Die bleek echt niet bij me te passen. Maar ik kreeg er andere kleuren voor terug, zoals paars.

Saai
In mijn praktijk kom ik ze regelmatig tegen: ervaren ambtenaren die heel deskundig zijn. Hun uiterlijk nemen ze minder serieus. Ouderwets of juist te jeugdig, fantasieloos, zonder kleur. En dat terwijl je maar één keer een eerste indruk kunt maken. En onderzoeken telkens weer aantonen dat kleding daarbij een hele belangrijke factor is.

Hoe laat jij jezelf zien?
De buitenkant is een reflectie van je binnenkant. Wat zegt die oude jas over hoe jij in de wereld staat? Hoe fris ben jij in je denken en voelen? Niet alleen je buitenkant is na 40 jaar veranderd, ook je binnenkant heeft zich gevormd. Net als bij kleding heb je zelf ook met slijtage te maken of met dingen die niet meer bij je passen. Een coachgesprek leert je om op een eerlijke manier naar jezelf te kijken. En sterker te staan in je loopbaan. Je bent welkom.

► Foto rechts gemaakt door mijn echtgenoot Christiaan Bijl

Nan Banens zegt: 07-09-2015 17:08
Geweldig hoe treffend je de balans tussen binnenkant en buitenkant beschrijft. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Het is voor mij de reden geweest om in mijn werk als loopbaancoach ook kleur, stijl- en imago-advies aan te bieden. Wat is er nou mooier dan dat je aan de buitenkant kunt laten zien wie je aan de binnenkant bent!
Josien Sneek zegt: 09-09-2015 14:53
Dank voor je reactie Nan en voor je compliment. Fijn om te lezen dat je als 'expert' herkenning ziet in de verwevenheid van binnen-en buitenkant. Veel succes en plezier bij je mooie werk!
Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.