Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Ik wil nog zoveel meer met die hersenen van mij


Als ik de radio aanzet, hoor ik een bekende stem. Het is Helga van Leur, weervrouw bij RTL. ‘Ik doe het al 20 jaar, dat is best wel lang!’ Ze vertelt hoe ze ervoor kiest om iets heel anders te gaan doen. Best wel eng vindt ze het. ‘Het is een sprong in het diepe.’

Ervaring
Een ervaren vakvrouw, dat is ze zeker. Ze presenteerde in haar lange loopbaan volgens eigen zeggen minstens 7000 weerberichten. Al in het begin van haar carrière werd ze door vakgenoten uitgeroepen tot ‘de beste weervrouw ter wereld’. Onderzoeksbureau GfK riep haar drie keer achtereen uit tot de meest populaire weerpresentator van Nederland.

Uitdaging
Wat beweegt haar om nu de stap te zetten? ‘Als ik nog 20 jaar mag werken, dan kan ik beter nu die stap zetten dan over 10 jaar horen dat ik over mijn top ben. Ik zoek vooral de uitdaging. Ik kan nog zoveel meer met die hersenen van mij. Ik wil nog zoveel meer. En dan moet je ruimte maken.’

Ruimte
Om je verder te ontwikkelen, heb je ruimte nodig – een prachtige uitspraak. Ik weet dat deze waar is. Dat weet ik uit eigen ervaring, toen ook ik ervoor koos om een beroep dat ik al 20 jaar deed, achter me te laten. Ik had ruimte nodig om me te ont-wikkelen (let op het streepje!) uit mijn bestaan als jurist bij de overheid. Áls je wilt weten hoe dat in zijn werk ging, lees dan het blog In mijn vorige leven was ik jurist.

Veranderd
Mensen die mij goed kennen, zeggen dat ik enorm ben veranderd. Ze vinden me losser, leuker, energieker en creatiever. Zelf had ik dat nog niet onderkend, maar als ze het benoemen, herken ik het wel. Ik gebruik mijn talenten op een andere manier én ik ontwikkel nieuwe talenten. Als ondernemer maak ik mijn eigen keuzes en ben ik zelf verantwoordelijk voor wat ik doe. Dat bevalt me uitstekend!

Vasthouden
Bij coachklanten merk ik dat ruimte scheppen niet vanzelf gaat. Vasthouden aan het vertrouwde is een o zo menselijke eigenschap. ‘Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt.’ Zeker als je al wat langer op een bepaald gebied werkt, is de neiging groot om hier als vanzelfsprekend mee verder te gaan. Zelfs als je na je studie toevallig erin bent ‘gerold’. Je bent toch die expert, die gevraagd wordt om zijn kennis? Waarom zou je je dan verdiepen in iets heel anders?

Groei
Om te groeien. Om je na het ont-wikkelen (met streepje) de kans te geven jezelf te ontwikkelen (zonder streepje). Dat kan alleen als je echt bereid bent om dingen en jezelf los te laten. Loslaten is een populaire term, maar wel een terechte. Het vereist dat je jezelf achter kunt laten, met je hele hebben en houden: je overtuigingen, expertise, gewoontes en je positie. Een makkelijke klus? Absoluut niet!

Ontdekkingsrocht
En toch is het een stap die je veel brengt. Het onderzoeken van jezelf, je talenten en je drijfveren, levert je inzichten op. Zie deze ontdekkingstocht als een nieuwe kennismaking met jezelf. Je bent niet meer dezelfde als toen je loopbaan begon. Wees moedig en gun jezelf meer werkplezier in de tweede helft van je loopbaan. Hoe zeggen ze dat ook alweer bij die haarverzorgingsreclame? ‘Omdat je het waard bent’ – precies!

Wil jij ook op ontdekkingsreis?
Vraag een Loopbaanvitaliteitsgesprek bij me aan. Dan staan we stil bij jouw situatie en ontdek je wat jij nodig hebt om met plezier te werken. Ik ontmoet je graag!

 


► Foto boven: Pixabay 86501
► Foto zijkant: Pixabay 683440

Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.