Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Ik weet wat ik wil, maar ik zie er zo tegenop


De zaal zit vol. Samen met andere coaches volg ik bij de beroepsvereniging een workshop met als thema positief psychologisch kapitaal. Ingewikkeld? Dat valt mee. Het blijkt te gaan over vier eigenschappen die we allemaal hebben: hoop, optimisme, veerkracht en zelfvertrouwen. We horen dat je die eigenschappen kunt ontwikkelen en daarvoor worden we flink aan het werk gezet met opdrachten.

Waar hik je tegenaan?
Als we de vraag krijgen tegen welke taak we opzien, weet ik direct het antwoord. Al maanden zit ik aan te hikken tegen mijn nieuwe website. Als ICT-leek is dat voor mij één groot zwart gat. Bovendien liep de vorige poging niet goed af, met een vervelende nasmaak als gevolg. Zal het nu dan wel goed gaan? Ik twijfel enorm.

Ontwarren
Samen met mijn buurmancoach bespreek ik het zwarte gat. Het valt niet mee om al die aarzelingen en frustraties te delen. Toch merk ik dat praten me oplucht. We ontwarren de knopen en aan het eind van de oefening heb ik allerlei ideeën voor het aanpakken van de klus. Mooi om te zien dat ik nu zelfs zin heb om in actie te komen!

Het werkt!
Ook na een andere oefening merk ik dat mijn energie is gegroeid, ik optimistischer ben en meer vertrouwen heb. Ik geloof het meteen als de trainer vertelt dat het ontwikkelen van de vier eigenschappen ervoor zorgt dat je in moeilijke of stressvolle tijden, beter overeind blijft.

Oefening
Misschien worstel jij ook met tegenslagen of zit je over iets in dat je moet doen. Graag deel ik een oefening met je die helpt om problemen aan te pakken óf los te laten. Ik neem je mee aan de hand van een voorbeeld.
Neem een taak of activiteit in gedachten waar je nog niet zoveel vertrouwen in hebt. Kies iets wat je echt spannend vindt om te doen, omdat je niet weet of het je gaat lukken. Voorbeeld: het presenteren van een plan aan het management.

Stap 1
Als je die taak opknipt in stukjes, wat komt er dan allemaal bij kijken? In het voorbeeld van de presentatie: je hebt een plan nodig, misschien Powerpointsheets. Je hebt een boodschap en misschien een concrete vraag aan het eind. En mogelijk moet je vragen beantwoorden. Schrijf alle stukjes op die voor jou belangrijk of spannend zijn.

Stap 2
Tegen welke deeltaken zie je vooral op? Voorbeeld: de reacties van collega’s na de presentatie of juist de herinnering aan je vorige presentatie.
Waar zie je niet tegenop? Voorbeeld: het maken van Powerpointsheets vind je leuk en je weet dat je dat goed kunt.

Stap 3
Concentreer je op de taken waar je tegenop ziet. Deed je eerder iets vergelijkbaars? Wat leerde je daarvan? Hoe kun je dat nu gebruiken? Voorbeeld: je herinnert je dat je tijdens een teamdag van tevoren erg gespannen was voor een presentatie die je moest geven. Je hebt je toen heel goed voorbereid en dat vergrootte je zelfvertrouwen. Na afloop waren je collega’s erg enthousiast.

Stap 4
Hoe kun je oefenen met een deeltaak die je spannend vindt? Maak het concreet: wat ga je doen? Kies waarmee je als eerste gaat oefenen. Doe het! En zie het echt als een oefening. Het is leuk als het een succes wordt, maar dat is niet het doel – dat is ervaring opdoen!
Herhaal deze stap met steeds iets moeilijker, uitdagende stappen totdat je voldoende vertrouwen hebt om het ‘echt’ te doen. Veel succes!

Wil jij ook komen waar je graag wilt zijn?
Met persoonlijke coaching ontdek je wat je tegenhoudt én hoe je je doel bereikt.


Bij het schijven van dit blog maakte ik gebruik van het boek ‘Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen’ van Matthijs Steeneveld.

Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.