Logo Ervaren Ambtenaren Training & Coaching

Boekentip: Wie wacht er op je in de hemel?


“Dit is het verhaal van een man die Eddie heet en het begint bij het einde, wanneer Eddie doodgaat in de zon. Misschien is het vreemd om een verhaal bij het einde te beginnen. Maar ieder einde is ook een begin. Alleen weten we dat nog niet.”

Ode aan het leven
Dit is de intrigerende start van een bijzonder boek. Als ík me zou moeten beperken tot één enkele boekentip, raad ik iedereen aan ooit Vijf ontmoetingen in de hemel van Mitch Albom te lezen. Een verhaal over de dood van een oude man, maar in feite een ode aan het leven en de zin daarvan. Prachtig en ontroerend geschreven, zonder vals sentiment.

Hoofdpersoon: een gewone man
Eddie is een gewone man die werkt bij een pretpark op de Ruby-pier aan zee. Hij is een oorlogsveteraan en heeft een lastige verhouding met zijn vader. Zijn huwelijk met Marguerite blijft kinderloos en hij heeft het niet echt naar zijn zin op het werk.

Het einde is het begin
Het boek begint op de laatste dag van zijn leven. Bij één van de attracties op de pier gaat het mis. Een klein meisje dreigt verpletterd te worden door een vallend achtbaankarretje en Eddie springt ervoor. Hij belandt in de hemel, na drieëntachtig jaar leven op aarde.

Bekend en vreemd
De hemel is echter helemaal niet zoals hij dacht (en wij met hem). Hij vindt zichzelf terug op de pier, alleen zonder het fysieke ongemak van het trekkende been door een oorlogsincident. Het decor is bekend en vreemd tegelijk. Even later ontmoet hij de eerste persoon die hem iets te vertellen heeft. Dat is de Blauwe Man, een kermisattractie uit de beginjaren van het pretpark. Deze man maakt hem duidelijk hoe hun levensgeschiedenissen met elkaar verbonden waren.

Levenslessen
De andere ontmoetingen zijn met mensen die hij een keer tegenkwam als ook met onbekende personen. Altijd veranderden ze zijn leven. Iedere persoon heeft hem iets te leren.

Waardevol
Dit boek zet me aan het denken over hoe ik verbonden ben met anderen, door wat ik doe of nalaat. Of je nu wel of niet in een hemel gelooft, het is een waardevol verhaal. Na het lezen vraag ik me af wie ik in de hemel ga ontmoeten …

Boekgegevens:
Mitch Albom
Vijf ontmoetingen in de hemel (oorspronkelijke titel: Five people you meet in heaven)
Anthos, ISBN 9041408304

Foto boven: Ann

Reageren
Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.